Bureau Grotesk
Menu
Marketing Strategie 11 juni 2020 – Bureau Grotesk
Deel deze post:

Drie maanden zonder cultuur.
Los van de bezoekers die zich thuis dood vervelen en van ellende geen documentaire, livestream of arthouse-film meer kunnen zien, is het een ramp voor veel makers. Optredens gecanceld, musea gesloten, plannen geschrapt. De sector krijgt rake klappen.

Uit crisis’ ontstaat vaak creativiteit. Wat doen de makers met hun lege agenda’s? We spraken met een aantal opdrachtgevers.


The Festival Summer of Covid-19

We spraken met Thomas Gurney-Champion van Vunzige Deuntjes. Deze partij organiseert per jaar 10 festivals en 120 club avonden. Dit jaar begon onze samenwerking met Vunzige Deuntjes Festival: een van de grootste hiphop festivals in Nederland. Goed voor 23.000 bezoekers in het Amsterdamse Bos. We ontwikkelden nieuwe branding voor het festival. Een stoerdere en volwassenere stijl, meegegroeid met hun bezoekers. Het eerste jaar in nieuwe vorm, maar daar stak Corona een stokje voor.

 

Begrip vanuit hun bezoekers

Thomas noemt als eerste dat de sterke band met hun bezoekers hen er doorheen helpt. Op social media is hun merk heel actief en om te zeggen dat hun volgers betrokken zijn is een understatement. Vanuit hen komt veel begrip en de meeste bezoekers bewaren hun tickets voor volgend jaar. Ze begrijpen dat dit ook voor de organisatie en de artiesten enorm shit is.

Natuurlijk zijn er ook veel mensen teleurgesteld en sommige boos. Dat is bij de organisatie zelf niet anders.

Zoals bij veel organisaties zou het terugbetalen van alle verkochten kaarten nog wel eens een nekschot kunnen zijn.

Kansen & hoop

Vanuit ID&T Duitsland komen geluiden dat daar vanaf september misschien weer iets grotere events mogelijk moeten zijn. Dat geeft hoop en energie, maar geen garanties voor de situatie in Nederland. Organisaties kijken daarom naar wat er juist wel mogelijk is.

“DGTL festival vond ik erg vet. Ze hebben het festival heel snel omgegooid naar een online ervaring waar ze de focus op een echt festival gevoel hebben gelegd. Je kon via de website bier bestellen dat thuis geleverd werd. Er was een online expositieruimte die je kon bezoeken tijdens het event. Er was zelfs een fotograaf die mensen thuis fotografeerde.”

 

2021

“Volgend jaar in januari bestaat Vunzige Deuntjes 10 jaar. We willen het festival volledig Nederlandstalig houden. Dat is onze manier om al het talent van eigen bodem te promoten en financieel te stimuleren.”

Leiden International Film Festival

Voor het Leiden International Film Festival (LIFF) is een jaar overslaan geen optie. We spraken met Annika Provily .

Het LIFF is een onafhankelijk festival met een relatief klein en jong team. Juist een partij die flexibel is en met toffe ideeën komt, ook als eigenlijk niets lijkt te kunnen.  

 

Toen het nog niet duidelijk was of de bioscopen in november open zouden zijn, is er direct geschakeld naar de mogelijkheid van een (deels) online festival.

Er lopen al gesprekken met verschillende partijen die ons in staat kunnen stellen om grote delen van het festival online te kunnen organiseren. Wat voor ons van belang is, is dat we ook echt een festival kunnen aanbieden, en niet alleen de festivalfilms. Een festival is geen streamingdienst. Als LIFF in november deels online te bezoeken valt, verwacht dan ook online echt een festival.”

 

Nieuwe ideeën

De jaarlijkse openlucht ‘summerspecial’ kan niet door gaan. Maar ook daar is al een ander plan voor. “Via Zoom organiseren we incidenteel een zeer populaire filmquiz voor bezoekers. Samen met Brouwerij Pronck en Bioscopen Leiden hebben we een programma ontwikkeld met zeven korte films, gecombineerd met speciaalbiertjes van de brouwerij. Met de box (hier te koop) halen mensen een heel klein filmfestival plus bierproeverij in huis.”

Eye Filmmuseum

We gaan verder in filmland naar het Eye Filmmuseum. We spraken Marnix, verantwoordelijk voor event marketing en PR. Met bioscoop, museum én restaurant is het nogal te merken als er ineens geen publiek meer mag komen. Het instituut verzorgt een grote publieke functie en ging van 2.000 bezoekers per dag naar 0.

Gevraagd naar een programmaonderdeel waarvan Marnix het zelf enorm jammer vindt dat het publiek dit moest missen noemt hij Black Light, over de zwarte identiteit in film. Dit programma wordt inmiddels weer voorzichtig opgepakt.

Marketing blijft een vreemd concept in corona tijd.

Lege zalen

Om het hele gebouw Covid-proof te maken heeft behoorlijk wat voeten in aarde. Bezoekers die een plekje weten te bemachtigen hebben praktisch een privé filmvertoning of museumbezoek. Voor de bezoekers een luxe, maar financieel gezien een last voor de organisatie.

 

Marketing

Marketing blijft vreemd een concept in corona tijd. Je marketing doelen zijn immers heel anders, met maar 30 welkome bezoekers. Tijdens de lockdown verplaatste veel advertenties naar het web. Bij het Eye pakken ze inmiddels de outdoor campagnes weer op om de verbinding met de bezoekers te onderhouden.

Sinds 1 juli is een nieuwe expositie over Chantal Akerman voor publiek geopend.

 

 

Hoe verder?

Hoe ga jij als cultuurmaker om met deze tijd? Welke kansen zie je? Laat van je horen!

 




    Ja! Schrijf me in voor de nieuwsbrief.

    Share

    Stay Posted